Research Electronic Data Capture (REDCap) | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» PENYELIDIKAN » Sumber Rujukan Penyelidikan » Research Electronic Data Capture (REDCap)

Research Electronic Data Capture (REDCap)

Research Electronic Data Capture (REDCap) merupakan sebuah aplikasi penyelidikan yang ditubuhkan oleh pasukan informatik di Vanderbilt University. Aplikasi ini menyediakan perkhidmatan penyediaan borang soal selidik dan pengurusan pangkalan data secara dalam talian. Ianya sesuai digunapakai untuk mengumpul data daripada pelbagai jenis penyelidikan. Penggunaan pangkalan data ini selamat digunakan. Penyelidik boleh menggunakannya untuk menyimpan data secara rutin atau semasa membuat soal selidik pada masa yang berbeza. Data yang dikumpul di aplikasi REDCap boleh dieksport ke pelbagai program statistik dan perisian analisis data.

Pautan REDCap: http://rc.hp.upm.edu.my/

Langkah-langkah pendaftaran ID & password dalam sistem REDCap HPUPM

Maklumat lanjut berkaitan REDCap:

1. Use of research electronic data capture (REDCap) in a COVID-19 randomized controlled trial: a practical example
  2. Research Electronic Data Capture (REDCap)

Sebarang pertanyaan lanjut, sila hubungi :

i. Encik Hafiz Abd Jalil
Pegawai ICT/Admin REDcap HPUPM