Robot UPM Bantu Petugas Barisan Hadapan Covid-19 | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» NEWS » Robot UPM bantu petugas barisan hadapan Covid-19

Robot UPM bantu petugas barisan hadapan Covid-19

Serdang, 14 April – Hari ini pihak HPUPM telah menerima kehadiran robot pelbagai guna. Robot tersebut telah dihasilkan dari Makmal Robotik, yang di ketuai oleh Prof. Madya. Ts. Dr. Wan Zuha Wan Hasan dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik Fakulti Kejuruteraan UPM. Robot tersebut merangkul naib juara dalam kategori Cooperative Robot Challenge (CRC). Berdasarkan keperluan yang mendesak kerana pandemik, ternyata bantuan seperti ini amat bermakna kepada petugas barisan hadapan bagi mengelakkan jangkitan ketika menjalankan tugas.
Demonstrasi telah dihadiri Timbalan Naib Cancelor (Akademik dan Antarabangsa) UPM, Prof. Dr. M. Iqbal Saripan. Dalam masa yang sama, pelbagai input dan cadangan penambahbaikan terhadap struktur robot agar dapat digunakan berdasarkan kesesuaian

Date of Input: 14/04/2020 | Updated: 14/04/2020 | hirfarizan

SXEUAAx~