APAKAH HEPATITIS (Hepatitis A) - HARI HEPATITIS SEDUNIA 2023 | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» ARTIKEL » APAKAH HEPATITIS (Hepatitis A) - HARI HEPATITIS SEDUNIA 2023

APAKAH HEPATITIS (Hepatitis A) - HARI HEPATITIS SEDUNIA 2023

APAKAH HEPATITIS?

Hepatitis bermaksud keradangan hati. Apabila hati meradang atau rosak, fungsinya boleh terjejas. Penggunaan alkohol yang banyak, toksin, beberapa ubat dan keadaan perubatan tertentu boleh menyebabkan hepatitis, tetapi selalunya disebabkan oleh virus. Virus hepatitis yang paling biasa ialah virus hepatitis A, virus hepatitis B dan virus hepatitis C.

Apakah perbezaan antara hepatitis A, hepatitis B, dan hepatitis C?

Hepatitis A, Hepatitis B, dan Hepatitis C adalah jangkitan hati yang disebabkan oleh tiga virus yang berbeza. Walaupun masing-masing boleh menyebabkan simptom yang sama, ia tersebar dengan cara yang berbeza dan boleh menjejaskan hati secara berbeza.

• Hepatitis A biasanya jangkitan jangka pendek dan tidak menjadi kronik.
  • Hepatitis B dan hepatitis C juga boleh bermula sebagai jangkitan akut jangka pendek, tetapi pada sesetengah orang, virus itu kekal di dalam badan, mengakibatkan penyakit kronik dan masalah hati jangka panjang.

Terdapat vaksin untuk mencegah hepatitis A dan hepatitis B; Walau bagaimanapun, tiada vaksin untuk hepatitis C.

HEPATITIS A

Hepatitis A merupakan penyakit keradangan hati akibat jangkitan virus Hepatitis A (HAV).

Seberapa serius hepatitis A?

Orang yang mendapat hepatitis A mungkin berasa sakit selama beberapa minggu hingga beberapa bulan tetapi biasanya pulih sepenuhnya dan tidak mengalami kerosakan hati yang berpanjangan. Dalam kes yang jarang berlaku, hepatitis A boleh menyebabkan kegagalan hati dan juga kematian; ini lebih biasa berlaku pada orang yang lebih tua dan pada orang yang mempunyai masalah kesihatan serius yang lain, seperti penyakit hati kronik.

Ia boleh berjangkit melalui fekal oral, pengambilan makanan oleh pengendali makanan yang dijangkiti dan boleh menyebarkan jangkitan pada minggu pertama dan berlarutan sehingga 2-3 minggu sebelum mula menunjukkan simptom.

Perhatikan tanda dan gejala Hepatitis A kerana biasanya ia muncul pada hari ke 15 - 45 selepas dijangkiti. 10-15% individu yang dijangkiti akan menghidap penyakit berlanjutan atau berulang sehingga 6 bulan.

Berikut adalah golongan berisiko untuk mendapat jangkitan Hepatitis A.

Amalkan kebersihan diri yang baik bagi mencegah jangkitan Hepatitis A. Cara terbaik untuk mencegah hepatitis A adalah melalui vaksinasi dengan vaksin hepatitis A. Untuk mendapatkan manfaat penuh vaksin hepatitis A, lebih daripada satu suntikan diperlukan. Bilangan dan masa bergantung pada jenis vaksin yang diberikan kepada anda. Mengamalkan kebersihan tangan, termasuk membasuh tangan secara menyeluruh selepas menggunakan bilik air, menukar lampin, dan sebelum menyediakan atau makan makanan. Peranan ini penting dalam mencegah penyebaran hepatitis A.

Pelalian Vaksin Hepatitis A

Vaksinasi adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah hepatitis A. Ia berkesan dalam kira-kira 95% kes dan bertahan selama sekurang-kurangnya lima belas tahun dan mungkin sepanjang hayat. Dos yang disarankan adalah sebanyak dua dos suntikan.

Terdapat dua jenis vaksin hepatitis A. Jenis pertama, vaksin hepatitis A dos tunggal, diberikan sebagai dua suntikan, selang 6 bulan, dan kedua-dua suntikan diperlukan untuk perlindungan jangka panjang terhadap hepatitis A. Jenis lain ialah vaksin gabungan yang melindungi orang daripada kedua-dua hepatitis A dan hepatitis B. Vaksin gabungan boleh diberikan kepada yang berumur 18 tahun ke atas dan diberikan sebagai tiga suntikan dalam tempoh 6 bulan. Ketiga-tiga suntikan diperlukan untuk perlindungan jangka panjang untuk kedua-dua hepatitis A dan hepatitis B.

Apakah vaksin hepatitis A?

• Dapat melindungi dari penyakit Hepatitis A dalam kadar 70%-90%
  • Di beri dalam bentuk 2 dos suntikan dengan jarak 6 hingga 8 bulan
  • Memberi perlindungan dalam jangkamasa yang panjang

Siapakah yang patut mendapat vaksin hepatitis A?

Disyorkan untuk setiap orang dari golongan umur dua tahun dan ke atas;

• Pelancong ke tempat-tempat yang menpunyai kadar jangkitan hepatitis A yang tinggi seperti Asia, Afrika dan Eropah Timur.
  • Kanak-kanak yang tinggal di kawasan yang mempunyai kadar jangkitan hepatitis A yang tinggi
  • Pekerja pembentungan / kumbahan.
  • Penagih dadah yang mengambil dadah suntikan.
  • Pengendali makanan seperti di kedai makan, penjaja, pemilik kantin dan pekerja pekerjanya untuk mengurangkan risiko jangkitan.
  • Pengidap penyakit hati yang kronik.
  • Pengidap masalah pembekuan darah.
  • Hubungan seks sejenis.

Disediakan oleh: Puan Shafikah Rahim (Pegawai Jururawat)

Sumber:

Bahagian Pendidikan Kesihatan, KKM