Pembedahan Robotik Di HPUPM Selari Dengan I.R 4.0 | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» BERITA » Pembedahan robotik di HPUPM selari dengan I.R 4.0

Pembedahan robotik di HPUPM selari dengan I.R 4.0

Serdang, 15 Mei - Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia telah melakar sejarah, berjaya menjalankan pembedahan kes kanser buah pinggang secara pembedahan robotik. HPUPM merupakan institusi kesihatan ke empat di Malaysia yang menawarkan pembedahan secara robotik.

Kaedah pembedahan secara robotik HPUPM dimulakan oleh pasukan Urologi yang diketuai oleh Ybhg Prof Madya Dato' Dr Khairul Asri dan perkhidmatan ini akan melebarkan sayap ke jabatan jabatan seperti kepakaran telinga, hidung & mulut, pembedahan am dan sakit puan pada masa akan datang.

Pembedahan robotik inaugural semalam secara rasminya telah menyahut seruan kerajaan yang ingin membawa negara kita kearah IR 4.0 dan HPUPM berbangga dapat bersama sama dalam menjayakan seruan ini.

Tarikh Input: 15/05/2020 | Kemaskini: 15/05/2020 | hirfarizan

SXETSAH~