KEROSAKAN BUAH PINGGANG | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» ARTIKEL » KEROSAKAN BUAH PINGGANG

KEROSAKAN BUAH PINGGANG

Pakar Perunding Nefrologi dan Perubatan Dalaman Prof Madya Dr Nor Fadhlina Zakaria, ketika diminta mengulas tentang amalan pengambilan suplemen tanpa nasihat doktor perubatan, berkata perkara itu tidak boleh dipandang ringan kerana pengambilan suplemen yang berlebihan boleh mendedahkan seseorang kepada risiko kerosakan buah pinggang.

“Keadaan ini berlaku apabila pengguna yang tubuhnya sudah cukup vitamin dan mineral, mengambil suplemen untuk vitamin dan mineral yang sama, sekali gus membebankan buah pinggang dan berpotensi merosakkan organ itu dalam jangka panjang,” katanya yang juga Timbalan Pengarah Klinikal, Hospital Sultan Abdul Aziz Shah, Universiti Putra Malaysia (UPM)
Untuk bacaan lanjut sila kunjungi website : https://www.bernama.com/bm/rencana/news.php?id=2208453&fbclid=IwAR2V0YN2z3bcMC3-M_GlweaSlzBJ55ydtDqFt-VmA1AyBOfoc8MS725T0DI

Tarikh Input: 17/08/2023 | Kemaskini: 17/08/2023 | famezan

SXEcHAG~