International FIMA Lifesavers 2023 | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» ACTIVITIES » Help Desk

Event Title
International FIMA Lifesavers 2023
30 Sep 2023 - 30 Sep 2023
Masjid Putra, Putrajaya
Event Summary
“Persatuan Perubatan Islam Antarabangsa atau Federal of Islamic Medical Associations (FIMA)” dan Persatuan Perubatan Islam Malaysia akan menganjurkan program ‘’International FIMA Lifesavers 2023”. Perincian program adalah seperti berikut: Tajuk : International FIMA Lifesavers Day 2023 Tarikh : 30 September 2023 Masa : 8.30 pagi – 1.30 tengah hari Lokasi : Masjid Putra, Putrajaya Program ini telah diadakan sejak 10 tahun lalu antara beberapa negara dibawah Persatuan Perubatan Islam Antarabangsa. Tahun ini merupakan tahun ke- 5 “International FIMA Lifesavers Day” dianjurkan di Malaysia. Untuk makluman Tuan/Puan, program ini dijalankan serentak bersama 17 buah negara- negara lain. Negara- negara yang terlibat termasuklah Australia, Filipina, Indonesia, India, Pakistan, Jordan, Kenya, Tanzania, Uganda, Afrika Selatan, Bulgaria, Malawi, Nigeria, Niger, United Kingdom, Ghana dan Kanada. Program yang diadakan adalah untuk mengajar orang awam mengenai Bantuan Kecemasan. Program ini terbuka kepada orang awam, termasuklah yang beragama Islam dan bukan Islam. Orang awam akan dilatih dengan percuma secara “hands-on” oleh pengajar yang terdiri dari kakitangan kesihatan awam. Pengisian program ini adalah seperti berikut: a) CPR untuk orang dewasa b) CPR untuk bayi c) Penggunaan “Automated Electrical Defibrillation” (AED) d) Rawatan untuk mangsa yang tercekik. e) Rawatan kecemasan “Persatuan Perubatan Islam Antarabangsa atau Federal of Islamic Medical Associations (FIMA)” dan Persatuan Perubatan Islam Malaysia akan menganjurkan program ‘’International FIMA Lifesavers 2023”. Perincian program adalah seperti berikut: Tajuk : International FIMA Lifesavers Day 2023 Tarikh : 30 September 2023 Masa : 8.30 pagi – 1.30 tengah hari Lokasi : Masjid Putra, Putrajaya Program ini telah diadakan sejak 10 tahun lalu antara beberapa negara dibawah Persatuan Perubatan Islam Antarabangsa. Tahun ini merupakan tahun ke- 5 “International FIMA Lifesavers Day” dianjurkan di Malaysia. Untuk makluman Tuan/Puan, program ini dijalankan serentak bersama 17 buah negara- negara lain. Negara- negara yang terlibat termasuklah Australia, Filipina, Indonesia, India, Pakistan, Jordan, Kenya, Tanzania, Uganda, Afrika Selatan, Bulgaria, Malawi, Nigeria, Niger, United Kingdom, Ghana dan Kanada. Program yang diadakan adalah untuk mengajar orang awam mengenai Bantuan Kecemasan. Program ini terbuka kepada orang awam, termasuklah yang beragama Islam dan bukan Islam. Orang awam akan dilatih dengan percuma secara “hands-on” oleh pengajar yang terdiri dari kakitangan kesihatan awam. Pengisian program ini adalah seperti berikut: a) CPR untuk orang dewasa b) Cpr untuk bayi c) Penggunaan “Automated Electrical Defibrillation” (AED) d) Rawatan untuk mangsa yang tercekik e) Rawatan kecemasan Pada tahun ini, kami akan mengadakan acara serentak di 4 masjid di Malaysia. Ia akan dianjurkan oleh jawatankuasa yang berbeza bergantung kepada lokasi masjid. Lokasi-lokasi tersebut adalah seperti berikut: a) Masjid Putra, Putrajaya b) Masjid Negeri Sultan Ahmad 1, Pahang c) Masjid Al-Mursyidin, UPSI, Perak d) Masjid At-Taqwa, Kepala Batas,Pulau Pinang Selain itu, saya juga ingin menjemput peserta dari kakitangan UPM untuk turut serta menjayakan program ini. Berikut merupakan pautan berkaitan Pendaftaran peserta, https://tinyurl.com/FIMALifesavers2023 FB: FIMAlifesaversMalaysia Instagram: lifesaversmalaysia Tinggi harapan saya agar pihak Tuan/puan dapat memberikan sokongan penuh bagi menjayakan program ini, agar usaha perkongsian ilmu ini dapat dilaksanakan demi kebaikan ummah. Terima kasih atas kerjasama Tuan/puan.

Updated:: 02/10/2023 [amirahhani]

SXEbQAU~