JABATAN OTORINOLARINGOLOGI, PEMBEDAHAN KEPALA DAN LEHER (ENT) | HOSPITAL SULTAN ABDUL AZIZ SHAH (HSAAS) UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA
» KORPORAT » JABATAN OTORINOLARINGOLOGI, PEMBEDAHAN KEPALA DAN LEHER (ENT)

JABATAN OTORINOLARINGOLOGI, PEMBEDAHAN KEPALA DAN LEHER (ENT)

Unit Otorinolaringologi (ORL) di Fakulti Perubatan dan Sains kesihatan Universiti Putra Malaysia telah bermula sebagai salah satu unit di bawah Jabatan Surgeri pada tahun 1998 sebelum dinaiktaraf sebagai sebuah Jabatan pada tahun 2020. Kini terdapat sehingga 10 orang pensyarah serta pakar ORL yang menerajui Jabatan ORL Pembedahan Kepala dan Leher. Perkhidmatan klinikal dan pengajaran amali bagi Jabatan ORL adalah bertempat di Hopital Serdang dan Hospital Sultan Abdul Aziz Shah (HSAAS). Antara perkhidmatan klinikal yang ditawarkan untuk dewasa dan juga kanak-kanak adalah rundingan dan rawatan penyakit dan kanser hidung telinga tekak mulut, penyakit dan kanser bahagian kepala dan leher seperti kelenjar tonsil, kelenjar air liur, kelenjar thyroid, kelanjar limpa, saluran pernafasan and pemakanan serta masalah suara, perkhidmatan audiologi dan perkhidmatan therapi pertuturan.

Kemaskini:: 06/04/2023 [khairun]

SXDdCAK~